In 2015 werd het traject voor het behalen van het JCI-kwaliteitslabel succesvol afgerond. De internationale erkenning van het UZA als academisch centrum waar kwaliteit centraal staat, was daarmee een feit.
2015 was een druk jaar. De opening van het Koningin Mathilde Moeder- en Kindcentrum was de belangrijkste verwezenlijking in onze doelstelling om hooggespecialiseerde en intensieve zorg aan te bieden voor kinderen in een groot-Antwerpse regio. Het aanbieden van alle pediatrische subdisciplines werd de voorbije jaren opgebouwd door het aantrekken van bijkomende excellente kinderartsen. Het Koningin Mathilde Moeder- en Kindcentrum biedt hen een werkplatform dat aangepast is aan het comfort dat patiënten in het UZA mogen verwachten.
Eerder in 2015 hadden we al het Zorghotel Drie Eiken geopend, een initiatief dat het UZA en AZ Monica samen hebben genomen. Drie Eiken biedt, op het niveau van een 4 sterren hotel, opvang en revalidatie voor patiënten in een overgangsperiode voor ze terug naar huis kunnen.
De groepering met AZ Monica werd in 2015 uitgebreid met de Heilige Familie Rumst. Samen hebben we, als complementaire ziekenhuizen op 4 sites een ruime regio als hinterland.
Het UZA startte ook succesvol met longtransplantaties. Daardoor bieden we nu alle orgaantransplantaties aan in onze regio.
Deze realisaties werden mogelijk gemaakt door maximaal te investeren met eigen middelen en, vooral, door de kwaliteit van onze medewerkers.
Johnny Van der Straeten Gedelegeerd bestuurder
Met grensverleggend wetenschappelijk onderzoek, gedegen opleiding aan de zorgverleners van morgen, en klantvriendelijke zorg voor elke patiënt streeft het UZA elke dag weer naar topgeneeskunde. Ook voor de jongste patiëntjes in het nieuwe Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum.
Met grensverleggend wetenschappelijk onderzoek, gedegen opleiding aan de zorgverleners van morgen, en klantvriendelijke zorg voor elke patiënt streeft het UZA elke dag weer naar topgeneeskunde. Ook voor de jongste patiëntjes in het nieuwe Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum.
De patiënt centraal
Topzorg voor elke patiënt
Het UZA doet er alles aan om de behandeling en het verblijf van elke patiënt zo comfortabel en aangenaam mogelijk te maken. De infrastructuur, de klantenservice, de zorgkwaliteit en een goede voorlichting van patiënten en hun familie spelen hierin een belangrijke rol.
Notice: Undefined variable: page_id in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/content-blocks/de-patient-centraal.php on line 8
Op 21 mei huldigde hare majesteit het nieuwe Moeder- en kindcentrum van het UZA samen met de patiëntjes officieel in met een prachtig bellenspektakel. Het is voor het UZA een hele eer dat de koningin, zelf moeder van 4, haar naam aan deze nieuwe vleugel van het UZA wil binden: ‘Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum’.
Het gebouw is een architecturaal hoogstandje dat de zorg centraal rond moeder en kind organiseert. Ouders kunnen er in alle comfort bij hun zieke kind overnachten en moeten zich veel minder verplaatsen: de specialisaties gynaecologie en verloskunde, neonatologie en kindergeneeskunde bevinden zich immers onder 1 dak. Alle teams werken intensief en multidisciplinair samen om moeders en kinderen de beste zorg te bieden. Een unicum in België.
De olifant, symbool van het moederschap, staat centraal in het logo, in het gebouw én op de kinderwebsite van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum: olifanten hebben de langste draagtijd van alle zoogdieren en zorgen heel goed voor hun kroost.
Meer ruimte en comfort voor nierpatiënten
De raadpleging nierziekten en de dialyse-afdeling namen in juni 2015 hun intrek op het gelijkvloers van de gloednieuwe ziekenhuisvleugel van het UZA, waar ook het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum is.
Grote ramen met veel daglicht en zicht op groen, aangename zalen en frisse kleuren bieden patiënten het nodige comfort. De low care dialyseposten blijven op hun vertrouwde locatie in het UZA en de Sint-Jozefkliniek in Bornem. Ook die werd recent vernieuwd.
Aansterken in alle comfort
Niet iedereen die het ziekenhuis verlaat, is volledig genezen. Daar biedt Drie Eiken sinds 15 maart 2015 een oplossing voor: het stijlvolle zorghotel verzekert een rustperiode tussen ziekenhuis en thuis.
Patiënten die na een operatie of behandeling in het UZA of AZ Monica tijdelijk lichte zorg nodig hebben, kunnen er zelfstandig herstellen en in alle rust en comfort weer op adem komen. Drie Eiken biedt alle comfort van een hotel samen met verpleegkundige of paramedische zorg.
Drie Eiken ligt naast het UZA. Bij een acuut probleem zijn alle medische voorzieningen vlakbij. Het hotel telt 53 eenpersoonskamers, en 15 tweepersoonskamers voor wie er graag samen met zijn partner of mantelzorger wil verblijven.
De kamers zijn aangepast aan de zorgnoden van de gasten en beschikken bovendien over het nodige comfort, zoals internet, digitale tv, minibar, kluis en roomservice .
In 2015 werd de transformatie van de dienst spoedgevallen van het UZA een feit.
Een vernieuwd onthaal
De receptie kreeg een 2de inschrijvingsloket voor een kortere wachtrij op piekmomenten, en de wachtkamer is comfortabeler ingericht.
Bij aankomst het nieuwe triagesysteem met 5 kleurcategorieën van dringendheid garandeert een optimale doorstroming. Ook het valrisico wordt nagegaan.
Patiënten vernemen hun kleurcategorie en de maximale wachttijd. Via de infoschermen in de wachtkamer zien ze hoeveel patiënten er per kleur zijn aangemeld. Zo kunnen ze beter inschatten wanneer ze aan de beurt zijn, wat het wachten draaglijker maakt.
Een comfortabele hyperbare kamer
Op de hyperbare zuurstoftankna werd alles vervangen: van de bedieningskamer tot de verlichting. Bovendien kunnen patiënten voortaan tv kijken en naar muziek luisteren: een hele verbetering, gezien de behandeling vaak lang duurt. De nodige apparatuur werd gefinancierd met een prijs van ruim 7.000 euro van de Belfius Foundation.
Nemo-tekeningen op de muren van de kinderspoedboxen
Schilderes Marjolein Daemen maakte in overleg met kinderspoedarts Marjolein Mattheij speciaal voor het UZA dierenillustraties op de muren van de spoedboxen. De tekeningen leiden de kindjes even af van de pijn: de spoedarts vraagt hen hoeveel Nemo-visjes ze kunnen vinden.
Performant en patiëntvriendelijk
Sinds 2015 beschikt het UZA over 3 performante, hoogtechnologische MRI-scanners voor magnetische beeldvorming. De plafonds van de 3 onderzoeksruimtes werden versierd met een ‘virtuele wolkenhemel’.
Het nieuwste toestel is een Siemens Magnetom Aera 1,5 Tesla. De bredere tunnelopening, de kortere magneet en de stillere gradiënten zorgen ervoor dat het toestel veel patiëntvriendelijker is: het MRI-onderzoek verloopt comfortabeler, stiller en beter.
Ook de wachtruimte, de inschrijvingsbalie en het secretariaat werden verbouwd voor een efficiënter en vlotter patiëntencontact, een betere dienstverlening en kortere wachttijden.
Ontspannen in het kinderziekenhuis
Een lang ziekenhuisverblijf kan stress veroorzaken. In de nieuwe snoezelkamer komen kankerpatiëntjes en kinderen die langdurig in het UZA verblijven tot rust. De sfeervol ingerichte ruimte prikkelt de zintuigen en helpt de kinderen ontspannen of stimuleert hen om weer op ontdekking gaan.
Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Alle zintuigen worden aangesproken: er is vanalles te zien, te horen, te voelen, te ruiken en soms ook te proeven. Er staat bijvoorbeeld een waterbed gekoppeld aan een muziekinstallatie. En de bubble unit, een hoge glazen lamp met luchtbelletjes die van kleur veranderen, zorgt voor de visuele effecten.
De snoezelkamer werd ingericht met 10.000 euro steun van de Lions Club Antwerpen Middelheim en het Kinderkankerfonds.
UZA koopt nieuwste operatierobot: Da Vinci Xi
De nieuwe Da Vinci Xi robot zal door verschillende diensten gebruikt worden voor tal van ingrepen. Robotchirurgie biedt heel wat voordelen voor de patiënt en het chirurgisch team doordat werken met de robot een nog betere precisie toelaat. Voordelen voor de patiënt zijn:
de ingreep laat minder littekens na
patiënten ervaren achteraf minder pijn
de kans op complicaties is kleiner
patiënten kunnen sneller naar huis
De state-of-the-art-robot is uitgerust met de nieuwste snufjes zoals het Firefly Fluorescence Imaging System: dit systeem maakt onder meer bloedvaten en galwegen zichtbaar via kleuren. Samen met het uitvergrote 3D-beeld zorgt dat ervoor dat de chirurg met een bovenmenselijke precisie kan opereren. De armen van de robot bewegen bijzonder gesofisticeerd, wat complexe handelingen mogelijk maakt.
Het Innovatiefonds, waar alle artsen aan bijdragen, investeerde bijkomend in benodigdheden zoals armen voor de robot. Mede dankzij het Innovatiefonds kan het UZA vernieuwen zonder extra kosten voor de patiënt.
De Amerikaanse Vrouwenclub van Antwerpen (AWCA), een Engelstalige non-profitclub voor vrouwen over de hele wereld, schonk 16.000 euro aan het UZA. Met deze bijdrage werd een borstkankerlounge ‘Room 4 You’ ingericht: een ontspanningsruimte waar borstkankerpatiënten in een huiselijke sfeer een rustig gesprek kunnen voeren of hun borstprothese kunnen aanpassen.
Wereldberoertedag
Een hart voor vrouwen
Cursus chronische darmziekten
Tinnitus online
Dag tegen kanker
Groepssessies voor kinderen van kankerpatiënten
Levensloop
Wereld MS-dag
Zeldzame ziektendag
Beroertezorg centraal op 29 oktober
In België krijgen jaarlijks zo’n 25.000 mensen een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA): een herseninfarct of een hersenbloeding dat de doorbloeding in de hersenen verstoort.
Een herseninfarct waarbij een bloedklonter de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen blokkeert, komt het vaakst voor. Bij een hersenbloeding ontstaat er een scheur in een hersenbloedvat.
Op de Werelddag van de Beroerte op 29 oktober kregen bezoekers aan de infostand in de inkomhal van het UZA informatie over:
de snelle herkenning van symptomen
risicofactoren
aanpak van acute beroertes
Geïnteresseerden konden bepaalde risicofactoren zoals bloeddruk, gewicht en buikomtrek gratis laten evalueren.
Week van het Hart
De nieuwe campagne ‘Vrouw en Hart’ van de Belgische Cardiologische Liga stelde hart- en vaatziekten bij vrouwen centraal. Een thema dat de 7 vrouwelijke cardiologen en de 2 vrouwelijke cardiochirurgen van het UZA na aan het hart ligt.
In Europa sterven jaarlijks meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan aan borstkanker. In België sterven jaarlijks 17.000 vrouwen door een cardiovasculair accident, tegenover 14.000 mannen. Hart- en vaatziekten zijn dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen.
Tijdens de Week van het Hart (van 21 tot 25 september 2015) konden (vrouwelijke) bezoekers en patiënten risicofactoren zoals bloeddruk, buikomtrek, gewicht en BMI laten screenen aan de infostand in het UZA.
Omdat vrouwen andere symptomen (kortademigheid, misselijkheid, een angstig gevoel, transpiratie, vermoeidheid, pijn in de bovenrug, de onderkaak, de hals) hebben dan mannen worden hartinfarcten bij vrouwen minder snel opgemerkt. Dit vertraagt de diagnose en de behandeling.
Jaarcursus voor IBD-patiënten
In België lijden zo’n 30.000 mensen aan een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD) zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Afhankelijk van de aard en de ernst van de ziekte kampen de patiënten met diarree, buikpijn, gewichtsverlies, vermoeidheid en/of koorts.
Hoewel er voor de buitenwereld vaak niets mis lijkt, kan de ziekte het dagelijkse leven van patiënten bij momenten grondig verstoren. IDB heeft immers een serieuze impact op het sociale leven, relaties, levenskwaliteit en voedingsgewoontes.
Om patiënten met IBD te helpen omgaan met de vaak voorkomende moeilijkheden startte de dienst gastro-enterologie van het UZA in 2015 voor het eerst met een patiëntencursus van 1 jaar. In verschillende infosessies komen specifieke thema’s aan bod. Zoals omgaan met pijn, stressvermindering, IBD op het werk en acceptatie.
Lancering jongerenplatform rond tinnitus
Op 3 november werd het online jongerenplatform rond tinnitus of oorsuizen ‘De Tuut van Tegenwoordig’ officieel gelanceerd. Dit vormde de aftrap van een grote online campagne rond oorsuizen: Bekende Vlamingen waarschuwen voor de gevolgen van te luide muziek. De campagne heeft 3 ambassadeurs die zelf last hebben van oorsuizen: Sean Dhondt, Ian Thomas en Karolien Debecker.
Initiatiefnemer is Bert Lecomte, een 21-jarige student communicatiewetenschappen die al enkele jaren tinnitus heeft. UZA tinnitus-expert Annick Gilles steunt het project en geeft advies.
In het UZA worden elk jaar meer dan 1.000 kankerpatiënten behandeld. Op donderdag 15 oktober nam het UZA met tal van andere ziekenhuizen deel aan de Dag tegen Kanker: een initiatief van Kom op tegen Kanker om kankerpatiënten extra in de bloemetjes te zetten. UZA en AZ Monica organiseerden voor de gelegenheid een kookworkshop met BV’s in het gloednieuwe zorghotel Drie Eiken.
Voor de volwassenen waren er 3 culinaire sterren: tv-kok Jeroen De Pauw en Jaro & Hanne (winnaars Mijn Pop-uprestaurant 2014) bezorgden de patiënten samen met hun naasten een fijne dag én ideeën waarmee ze thuis aan de slag konden. Weerman en campagneleider Frank Deboosere kwam ook even proeven.
Voor kinderen met kanker en hun ouders kwam Sarah van Ketnet een workshop rond cupcakes geven. Er werd ook muziek gemaakt, en wie dat wou kon zich laten schminken.
Kinderen van (groot)ouders met kanker begeleiden en ondersteunen
Als een (groot)ouder kanker krijgt, is dat vaak schrikken voor de (klein)kinderen. Een duidelijke uitleg over wat er precies gebeurt, geeft kinderen dan meer grip op de situatie.
Tijdens een nieuw initiatief vinden 6- tot 12-jarigen in het UZA steun bij leeftijdsgenoten op 4 woensdagnamiddagen. De groepssessies op maat worden begeleid door kinderpsychologen en maximaal afgestemd op de noden, wensen en het tempo van de aanwezige kinderen.
Door te tekenen, te schilderen en te kleien, door samen te spelen en door verhalen te vertellen, wordt kanker bespreekbaar en kunnen de kinderen hun ervaringen en gevoelens makkelijker delen.
UZA neemt deel aan Levensloop Edegem
Levensloop is een initiatief van de Stichting tegen Kanker. Levensloop viert de moed van kankerpatiënten, herdenkt de mensen die aan kanker overleden zijn én strijdt tegen de ziekte. In 2015 was het thema preventie van darmkanker.
Een team van het UZA en van AZ Monica startte op 10 oktober aan Fort V voor een aflossingsstrijd van 24 uur en zamelde 3942 euro in.
Hoe voelt leven met MS?
Multiple Sclerose (MS) treft vooral jonge mensen: 1 op 1.000 Belgen lijden eraan. MS is een chronische aandoening die gepaard gaat met ontstekingen die de zenuwbanen in de hersenen en het ruggenmerg beschadigen.
De symptomen zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, waardoor patiënten niet altijd op begrip kunnen rekenen. Klachten zijn: wazig zicht, krachtsverlies, tintelingen of gevoelloosheid, uitgesproken vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, …
Op 27 mei, Wereld MS-dag, schonk het UZA samen met de MS-liga extra aandacht aan de ziekte met als thema: gelijke toegang voor alle mensen met MS op sociaal, economisch én medisch vlak.
Aan de infostand in de inkomhal konden bezoekers via attributen als een bril met wazige glazen, of handschoenen met een schuursponsje in, zelf even ondervinden hoe het is om te leven met MS.
Zeldzame stofwisselingsziekten in de kijker op 27/02/15
Op 29 februari (en dat is geen toeval) is het Werelddag Zeldzame Ziekten. In het UZA kon iedereen op 27 februari in de inkomhal komen proeven van lekkere hapjes uit het dieet van patiënten met een zeldzame ziekte. Er was ook een infostand van BOKS vzw, de vereniging van kinderen en volwassenen met een zeldzame stofwisselingsziekte. Hun missie: de steun van het publiek krijgen om meer bewustzijn te creëren.
Zeldzame ziekten komen voor bij minder dan 1 op 2.000 mensen.
2 op 3 patiënten moeten levenslang een streng dieet volgen om in leven te blijven. Medicatie of andere therapieën zijn er slechts voor een kleine groep patiënten.
Het CEMA van het UZA behandelt 265 kinderen.
Bedside briefing
NIPT-test
Meer dan 1.000 baby’s
Op komst: het Elektronisch Patiëntendossier
Europese rampoefening
Nieuwe UZA kinderwebsite
100 edities van magUZA
Triage op spoed
Nieuwe manier van overdracht: bedside briefing
De verpleegkundige van de vroege shift en de collega van de late shift doen samen bij de patiënt de overdracht via de SBAR-methode: zo verloopt de briefing sneller, efficiënter en met meer betrokkenheid van de patiënt. Patiënten maken bij aanvang van de shift meteen kennis met de verpleegkundige die voor hen verantwoordelijk is. De verpleegkundigen bespreken tijdens de overdracht met de patiënt wat er tijdens de volgende shift zal gebeuren: geplande onderzoeken, transfer, ontslag, … Er worden enkel klinische gegevens doorgegeven die belangrijk zijn om de patiënt goed te verzorgen. Deze briefing maakt extra controle van infuuslijnen, drains, wonden, comfort van de patiënt, e.d. mogelijk.
NIPT-test spoort chromosoomafwijkingen 99% accuraat op
De prenatale niet-invasieve NIPT-test is een succes, de aanvragen blijven stijgen. NIPT detecteert meer dan 99% van de baby’s met het syndroom van Down en dat door een simpele bloedname bij de moeder. Dat is een pak meer dan de 73% bij een klassieke prenatale combinatietest, die slechts een kansberekening is. NIPT is zo accuraat omdat het de DNA-fragmenten van de foetus rechtstreeks onderzoekt. De test wordt het best uitgevoerd rond 12 à 13 weken zwangerschap en kan bij de eigen gynaecoloog gebeuren of in het UZA in het Centrum voor Medische Genetica (CMG).
Sem is de duizendste UZA-baby van 2015
In 2014 telde het UZA nog 971 geboortes. In 2015 werden er in het UZA voor het eerst meer dan 1.000 baby’s in 1 jaar geboren. Sem Van Haegenberg uit Schelle was de duizendste: hij kwam op 22 december 2015 ter wereld.
Het team van de materniteit zette het koppel op kerstavond in de bloemetjes. Zowel papa Steve, mama Melissa als Sem zelf kregen een gezinsabonnement voor de ZOO Antwerpen en Planckendael.
Op 31 december 2015 eindigde de teller op 1078 geboortes.
Eerste aanzet naar EPD
Het UZA ging in 2015 van start met haar traject naar een hoogwaardig Elektronisch Patiëntendossier (EPD), dat een enorme bijdrage zal betekenen voor de efficiënte werking en kwaliteitsborging in het ziekenhuis. Patiëntgegevens zitten momenteel verspreid over 150 toepassingen. Met het EPD kunnen gegevens centraal verzameld worden om processen te optimaliseren. Minder tijd steken in registratie moet resulteren in meer tijd voor de zorg. Daarnaast biedt het de juiste context om de UZA-patiënten zelf partner in hun zorg te laten worden. Door de mogelijkheden van het EPD en een patiëntenportaal kunnen we het zorgtraject starten lang voor de patiënt het ziekenhuis binnenkomt en loopt het door lang na de patiënt het ziekenhuis weer heeft verlaten. Bovendien kunnen de huisarts en andere verwijzers meekijken en participeren aan het zorgtraject van hun patiënt.
De go-live van het nieuwe EPD is voorzien voor eind 2018. Het zal uitgroeien tot dé bedrijfsmotor van het UZA.
UZA neemt deel aan Europese rampoefening
In het kader van een Europese rampoefening werd er in maart 2015 een scenario uitgewerkt waarbij zich een grote overstroming in ons land en in onze buurlanden voordeed. Brandweerkorpsen en hulpverleners uit zeven landen werden ingezet om onder meer de situatie in de Antwerpse haven te simuleren.
Honderden figurantslachtoffers werden van de haven overgebracht naar het UZA, waar ze verzorgd werden. Op de site van het UZA werd ook de evacuatie van het Zorghotel Drie Eiken geoefend. De grootschalige rampoefening verliep zeer goed en leverde een aantal lessen tot verbetering rond multi-actor communicatie op die worden opgevolgd.
Ziekenhuisinfo op kindermaat
Kinderen en jongeren vinden info op maat op uza-kinderen.be. De website maakt jonge patiënten op een speelse en heldere manier wegwijs in het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum. Wat moet er mee in de koffer? Wat gebeurt er voor en na een operatie? Wat zijn de speel- en leermogelijkheden?
Via duidelijke informatie in kindertaal worden kinderen voorbereid op hun verblijf in het UZA. Ze kunnen op de site ook een eigen digitale olifantje aanmaken, hét symbool van het Moeder- en kindcentrum. Zo voelen ze zich nooit alleen.
Zorgmagazine informeert patiënten sinds 1989
In april 2015 verscheen de 100ste editie van magUZA, het informatiemagazine van het UZA. Als sinds de eerste editie in 1989, toen nog ‘UZA-krant’, was het doel om patiënten te informeren over gezondheid en het reilen en zeilen in het ziekenhuis. Doorheen de jaren kwamen heel wat onderwerpen aan bod: van medische thema’s tot de parkeerproblematiek en alle verbouwingen en uitbreidingen.
Vandaag toont magUZA hoe de UZA-medewerkers de best mogelijke zorg proberen te verstrekken. Ook het promoten van een gezonde levensstijl komt volop aan bod.
Triage op spoed: objectief, veilig én klantvriendelijk
Tot voor kort beoordeelden de verpleegkundigen op de dienst spoedgevallen op basis van ervaring wie eerst hulp nodig had. Nu garandeert het nieuwe triagesysteem met 5 kleurcategorieën van dringendheid een optimale doorstroming.
De triage gebeurt in een aparte ruimte voor meer privacy. Het systeem is gebaseerd op het Manchester-triagesysteem, een internationaal toegepaste wetenschappelijke en objectieve methode. Via de infoschermen in de wachtkamer zien de patiënten hoeveel mensen er per kleur zijn aangemeld. Zo kunnen ze beter inschatten wanneer ze aan de beurt zijn, wat het wachten draaglijker maakt.
Met de invoering van het nieuwe fast track-systeem kunnen patiënten met relatief kleine problemen zoals een verstuikte enkel, een kleine wonde of een gebroken been op kortere tijd behandeld worden: zo kunnen ze sneller naar huis.
JCI-kwaliteitslabel
Lean: realisaties 2015
Lancering www.zorgkwaliteit.be
UZA behaalt JCI-accreditatie
In een grote en complexe organisatie als een ziekenhuis is er een systeem nodig dat de kwaliteit bewaakt en verbetert. JCI is zo’n systeem. Onafhankelijke JCI-waarnemers namen het UZA gedurende een ganse week onder de loep en deden aanbevelingen om het ziekenhuis nog veiliger en kwaliteitsvoller te maken. Deze aanbevelingen opvolgen is een belangrijke taak voor iedereen voor de komende jaren.
Het grootste compliment van de auditoren was dat ze in het UZA zelf graag patiënt wilden zijn. Maar: het behalen van het JCI-label is geen eindpunt, het streven naar kwaliteit is een work-in-progress. Het doel is het behaalde kwaliteitsniveau behouden én het naar een nog hoger niveau tillen. De inzichten en data die we doorheen het traject verzameld hebben, zijn belangrijke handvaten om samen met alle medewerkers het kwaliteitsstreven elke dag opnieuw te vertalen naar een cultuur. Een kwaliteitscultuur die gedragen wordt door iedereen en in alle geledingen van de organisatie.
Nieuwe leantrajecten 2015
Lean werken staat voor minder verspilling, meer efficiëntie en meer kwaliteit via een teamgerichte benadering. Bestaande processen worden objectief geëvalueerd en projectmatig worden afdelingsprestaties verbeterd. Waar nodig worden ze weer vanaf 0 opgebouwd om ze te optimaliseren. UZALean startte in 2010. Bij aanvang focuste het vooral op de verpleegafdelingen, in 2013 volgde het operatiekwartier en in de periode 2014-2015 kwam de polikliniek er bij. Intussen passen er almaar meer diensten, afdelingen en medewerkers de Lean-principes toe. Het UZALean-team werkt ondersteunend, maar de trekkers en eigenaars van de verbeteringstrajecten zijn de medewerkers!
Welke Lean-projecten waren er in 2015? Een overzicht:
Polikliniek
Oogheelkunde
Cardiologie
Pediatrie
Spoedgevallen
Opname en onthaal
ICT
Apotheek
Nieuwe (opgestarte) projecten binnen bestaande trajecten 2015
Algemeen
UZALean forum: We organiseerden verschillende inspiratiesessies voor UZA-medewerkers waar collega’s hun eigen verhalen over hun lean-ervaring konden brengen.
Uitwerking thesissen of masterproeven over lean werken in een ziekenhuis:
‘The impact of lean on the problem-solving behaviour of nurses’ (UGent, student: Simon Van Beveren)
Lean verbeterresultaten in een ziekenhuiscontext, ‘Te veel op te korte tijd?’. (KULeuven, student: Lisa Timmers)
‘Struikelblokken en succesfactoren bij het implementeren en uitvoeren van lean in ziekenhuizen (vanuit het perspectief van het uitvoerend personeel).’ (Ugent, Student: Sophie Tolet)
Analyse werking van de consultatieafdelingen: Dit heeft geleid tot het poli 2020-programma. Eind 2015 is aansluitend de stuurgroep Poli 2020 opgericht die in kader van de verbouwingen binnen het UZA het traject van de patiënt zal optimaliseren.
Doelstellingen opstellen tijdens de reeds ingevoerde visit pyramides.
UZALean OK:
Er is op het OK een Crew resource management training ingevoerd in het kader van patiëntveiligheid en multidisciplinair samenwerken. Het is een project in samenwerking met UAntwerpen en Karel-de-Grote Hogeschool om de teamwerking in het operatiekwartier te verbeteren aan de hand van een methodiek uit de luchtvaart die inmiddels zijn ingang vindt in de gezondheidszorg.
Productive Ward:
Implementatie CAUTI bundel bij de Nurse sensitive clinical outcomes. Er zijn actieplannen voor verbeteringstrajecten geformuleerd.
Opstart van het project ‘lokalisatie van dwaalpatiënten’.
Polikliniek:
De uitwerking van een digitaal patiëntenoverzicht in de polikliniek werd opgestart. Hiermee wordt het traject van de patiënt gedigitaliseerd zodat het door alle zorgverleners kan gevolgd worden.
Website over zorgkwaliteit in Vlaamse ziekenhuizen
Op dit moment geeft de site gegevens over patiënttevredenheid, borstkanker, de ziekenhuiswebsite, handhygiëne, medicatievoorschriften en safe surgery. In de toekomst worden er nog meer resultaten beschikbaar gesteld. Bezoekers kunnen de resultaten per ziekenhuis bekijken of de resultaten vergelijken tussen 3 ziekenhuizen.
Ook op uza.be staan deze kwaliteitsindicatoren. Voor bepaalde indicatoren publiceert de UZA-website meer resultaten en een uitgebreidere toelichting.
Het UZA vindt het belangrijk om patiënten in alle transparantie te informeren over de zorgkwaliteit.
Notice: Undefined variable: page_id in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/content-blocks/mobile/de-patient-centraal.php on line 8
Op 21 mei huldigde hare majesteit het nieuwe Moeder- en kindcentrum van het UZA samen met de patiëntjes officieel in met een prachtig bellenspektakel. Het is voor het UZA een hele eer dat de koningin, zelf moeder van 4, haar naam aan deze nieuwe vleugel van het UZA wil binden: ‘Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum’.
Het gebouw is een architecturaal hoogstandje dat de zorg centraal rond moeder en kind organiseert. Ouders kunnen er in alle comfort bij hun zieke kind overnachten en moeten zich veel minder verplaatsen: de specialisaties gynaecologie en verloskunde, neonatologie en kindergeneeskunde bevinden zich immers onder 1 dak. Alle teams werken intensief en multidisciplinair samen om moeders en kinderen de beste zorg te bieden. Een unicum in België.
De olifant, symbool van het moederschap, staat centraal in het logo, in het gebouw én op de kinderwebsite van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum: olifanten hebben de langste draagtijd van alle zoogdieren en zorgen heel goed voor hun kroost.
Nierziekten naar nieuwe vleugel
Meer ruimte en comfort voor nierpatiënten
De raadpleging nierziekten en de dialyse-afdeling namen in juni 2015 hun intrek op het gelijkvloers van de gloednieuwe ziekenhuisvleugel van het UZA, waar ook het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum is.
Grote ramen met veel daglicht en zicht op groen, aangename zalen en frisse kleuren bieden patiënten het nodige comfort. De low care dialyseposten blijven op hun vertrouwde locatie in het UZA en de Sint-Jozefkliniek in Bornem. Ook die werd recent vernieuwd.
Zorghotel Drie Eiken geopend
Aansterken in alle comfort
Niet iedereen die het ziekenhuis verlaat, is volledig genezen. Daar biedt Drie Eiken sinds 15 maart 2015 een oplossing voor: het stijlvolle zorghotel verzekert een rustperiode tussen ziekenhuis en thuis.
Patiënten die na een operatie of behandeling in het UZA of AZ Monica tijdelijk lichte zorg nodig hebben, kunnen er zelfstandig herstellen en in alle rust en comfort weer op adem komen. Drie Eiken biedt alle comfort van een hotel samen met verpleegkundige of paramedische zorg.
Drie Eiken ligt naast het UZA. Bij een acuut probleem zijn alle medische voorzieningen vlakbij. Het hotel telt 53 eenpersoonskamers, en 15 tweepersoonskamers voor wie er graag samen met zijn partner of mantelzorger wil verblijven.
De kamers zijn aangepast aan de zorgnoden van de gasten en beschikken bovendien over het nodige comfort, zoals internet, digitale tv, minibar, kluis en roomservice .
Spoed grondig vernieuwd
In 2015 werd de transformatie van de dienst spoedgevallen van het UZA een feit.
Een vernieuwd onthaal
De receptie kreeg een 2de inschrijvingsloket voor een kortere wachtrij op piekmomenten, en de wachtkamer is comfortabeler ingericht.
Bij aankomst het nieuwe triagesysteem met 5 kleurcategorieën van dringendheid garandeert een optimale doorstroming. Ook het valrisico wordt nagegaan.
Patiënten vernemen hun kleurcategorie en de maximale wachttijd. Via de infoschermen in de wachtkamer zien ze hoeveel patiënten er per kleur zijn aangemeld. Zo kunnen ze beter inschatten wanneer ze aan de beurt zijn, wat het wachten draaglijker maakt.
Een comfortabele hyperbare kamer
Op de hyperbare zuurstoftankna werd alles vervangen: van de bedieningskamer tot de verlichting. Bovendien kunnen patiënten voortaan tv kijken en naar muziek luisteren: een hele verbetering, gezien de behandeling vaak lang duurt. De nodige apparatuur werd gefinancierd met een prijs van ruim 7.000 euro van de Belfius Foundation.
Nemo-tekeningen op de muren van de kinderspoedboxen
Schilderes Marjolein Daemen maakte in overleg met kinderspoedarts Marjolein Mattheij speciaal voor het UZA dierenillustraties op de muren van de spoedboxen. De tekeningen leiden de kindjes even af van de pijn: de spoedarts vraagt hen hoeveel Nemo-visjes ze kunnen vinden.
Nieuwe MRI-scanner is patiëntvriendelijker
Performant en patiëntvriendelijk
Sinds 2015 beschikt het UZA over 3 performante, hoogtechnologische MRI-scanners voor magnetische beeldvorming. De plafonds van de 3 onderzoeksruimtes werden versierd met een ‘virtuele wolkenhemel’.
Het nieuwste toestel is een Siemens Magnetom Aera 1,5 Tesla. De bredere tunnelopening, de kortere magneet en de stillere gradiënten zorgen ervoor dat het toestel veel patiëntvriendelijker is: het MRI-onderzoek verloopt comfortabeler, stiller en beter.
Ook de wachtruimte, de inschrijvingsbalie en het secretariaat werden verbouwd voor een efficiënter en vlotter patiëntencontact, een betere dienstverlening en kortere wachttijden.
Snoezelkamer op kindermaat
Ontspannen in het kinderziekenhuis
Een lang ziekenhuisverblijf kan stress veroorzaken. In de nieuwe snoezelkamer komen kankerpatiëntjes en kinderen die langdurig in het UZA verblijven tot rust. De sfeervol ingerichte ruimte prikkelt de zintuigen en helpt de kinderen ontspannen of stimuleert hen om weer op ontdekking gaan.
Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Alle zintuigen worden aangesproken: er is vanalles te zien, te horen, te voelen, te ruiken en soms ook te proeven. Er staat bijvoorbeeld een waterbed gekoppeld aan een muziekinstallatie. En de bubble unit, een hoge glazen lamp met luchtbelletjes die van kleur veranderen, zorgt voor de visuele effecten.
De snoezelkamer werd ingericht met 10.000 euro steun van de Lions Club Antwerpen Middelheim en het Kinderkankerfonds.
Nieuwste operatierobot: Da Vinci Xi
UZA koopt nieuwste operatierobot: Da Vinci Xi
De nieuwe Da Vinci Xi robot zal door verschillende diensten gebruikt worden voor tal van ingrepen. Robotchirurgie biedt heel wat voordelen voor de patiënt en het chirurgisch team doordat werken met de robot een nog betere precisie toelaat. Voordelen voor de patiënt zijn:
de ingreep laat minder littekens na
patiënten ervaren achteraf minder pijn
de kans op complicaties is kleiner
patiënten kunnen sneller naar huis
De state-of-the-art-robot is uitgerust met de nieuwste snufjes zoals het Firefly Fluorescence Imaging System: dit systeem maakt onder meer bloedvaten en galwegen zichtbaar via kleuren. Samen met het uitvergrote 3D-beeld zorgt dat ervoor dat de chirurg met een bovenmenselijke precisie kan opereren. De armen van de robot bewegen bijzonder gesofisticeerd, wat complexe handelingen mogelijk maakt.
Het Innovatiefonds, waar alle artsen aan bijdragen, investeerde bijkomend in benodigdheden zoals armen voor de robot. Mede dankzij het Innovatiefonds kan het UZA vernieuwen zonder extra kosten voor de patiënt.
De Amerikaanse Vrouwenclub van Antwerpen (AWCA), een Engelstalige non-profitclub voor vrouwen over de hele wereld, schonk 16.000 euro aan het UZA. Met deze bijdrage werd een borstkankerlounge ‘Room 4 You’ ingericht: een ontspanningsruimte waar borstkankerpatiënten in een huiselijke sfeer een rustig gesprek kunnen voeren of hun borstprothese kunnen aanpassen.
In België krijgen jaarlijks zo’n 25.000 mensen een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA): een herseninfarct of een hersenbloeding dat de doorbloeding in de hersenen verstoort.
Een herseninfarct waarbij een bloedklonter de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen blokkeert, komt het vaakst voor. Bij een hersenbloeding ontstaat er een scheur in een hersenbloedvat.
Op de Werelddag van de Beroerte op 29 oktober kregen bezoekers aan de infostand in de inkomhal van het UZA informatie over:
de snelle herkenning van symptomen
risicofactoren
aanpak van acute beroertes
Geïnteresseerden konden bepaalde risicofactoren zoals bloeddruk, gewicht en buikomtrek gratis laten evalueren.
Een hart voor vrouwen
Week van het Hart
De nieuwe campagne ‘Vrouw en Hart’ van de Belgische Cardiologische Liga stelde hart- en vaatziekten bij vrouwen centraal. Een thema dat de 7 vrouwelijke cardiologen en de 2 vrouwelijke cardiochirurgen van het UZA na aan het hart ligt.
In Europa sterven jaarlijks meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan aan borstkanker. In België sterven jaarlijks 17.000 vrouwen door een cardiovasculair accident, tegenover 14.000 mannen. Hart- en vaatziekten zijn dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen.
Tijdens de Week van het Hart (van 21 tot 25 september 2015) konden (vrouwelijke) bezoekers en patiënten risicofactoren zoals bloeddruk, buikomtrek, gewicht en BMI laten screenen aan de infostand in het UZA.
Omdat vrouwen andere symptomen (kortademigheid, misselijkheid, een angstig gevoel, transpiratie, vermoeidheid, pijn in de bovenrug, de onderkaak, de hals) hebben dan mannen worden hartinfarcten bij vrouwen minder snel opgemerkt. Dit vertraagt de diagnose en de behandeling.
Cursus chronische darmziekten
Jaarcursus voor IBD-patiënten
In België lijden zo’n 30.000 mensen aan een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD) zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Afhankelijk van de aard en de ernst van de ziekte kampen de patiënten met diarree, buikpijn, gewichtsverlies, vermoeidheid en/of koorts.
Hoewel er voor de buitenwereld vaak niets mis lijkt, kan de ziekte het dagelijkse leven van patiënten bij momenten grondig verstoren. IDB heeft immers een serieuze impact op het sociale leven, relaties, levenskwaliteit en voedingsgewoontes.
Om patiënten met IBD te helpen omgaan met de vaak voorkomende moeilijkheden startte de dienst gastro-enterologie van het UZA in 2015 voor het eerst met een patiëntencursus van 1 jaar. In verschillende infosessies komen specifieke thema’s aan bod. Zoals omgaan met pijn, stressvermindering, IBD op het werk en acceptatie.
Tinnitus online
Lancering jongerenplatform rond tinnitus
Op 3 november werd het online jongerenplatform rond tinnitus of oorsuizen ‘De Tuut van Tegenwoordig’ officieel gelanceerd. Dit vormde de aftrap van een grote online campagne rond oorsuizen: Bekende Vlamingen waarschuwen voor de gevolgen van te luide muziek. De campagne heeft 3 ambassadeurs die zelf last hebben van oorsuizen: Sean Dhondt, Ian Thomas en Karolien Debecker.
Initiatiefnemer is Bert Lecomte, een 21-jarige student communicatiewetenschappen die al enkele jaren tinnitus heeft. UZA tinnitus-expert Annick Gilles steunt het project en geeft advies.
In het UZA worden elk jaar meer dan 1.000 kankerpatiënten behandeld. Op donderdag 15 oktober nam het UZA met tal van andere ziekenhuizen deel aan de Dag tegen Kanker: een initiatief van Kom op tegen Kanker om kankerpatiënten extra in de bloemetjes te zetten. UZA en AZ Monica organiseerden voor de gelegenheid een kookworkshop met BV’s in het gloednieuwe zorghotel Drie Eiken.
Voor de volwassenen waren er 3 culinaire sterren: tv-kok Jeroen De Pauw en Jaro & Hanne (winnaars Mijn Pop-uprestaurant 2014) bezorgden de patiënten samen met hun naasten een fijne dag én ideeën waarmee ze thuis aan de slag konden. Weerman en campagneleider Frank Deboosere kwam ook even proeven.
Voor kinderen met kanker en hun ouders kwam Sarah van Ketnet een workshop rond cupcakes geven. Er werd ook muziek gemaakt, en wie dat wou kon zich laten schminken.
Groepssessies voor kinderen van kankerpatiënten
Kinderen van (groot)ouders met kanker begeleiden en ondersteunen
Als een (groot)ouder kanker krijgt, is dat vaak schrikken voor de (klein)kinderen. Een duidelijke uitleg over wat er precies gebeurt, geeft kinderen dan meer grip op de situatie.
Tijdens een nieuw initiatief vinden 6- tot 12-jarigen in het UZA steun bij leeftijdsgenoten op 4 woensdagnamiddagen. De groepssessies op maat worden begeleid door kinderpsychologen en maximaal afgestemd op de noden, wensen en het tempo van de aanwezige kinderen.
Door te tekenen, te schilderen en te kleien, door samen te spelen en door verhalen te vertellen, wordt kanker bespreekbaar en kunnen de kinderen hun ervaringen en gevoelens makkelijker delen.
Levensloop
UZA neemt deel aan Levensloop Edegem
Levensloop is een initiatief van de Stichting tegen Kanker. Levensloop viert de moed van kankerpatiënten, herdenkt de mensen die aan kanker overleden zijn én strijdt tegen de ziekte. In 2015 was het thema preventie van darmkanker.
Een team van het UZA en van AZ Monica startte op 10 oktober aan Fort V voor een aflossingsstrijd van 24 uur en zamelde 3942 euro in.
Wereld MS-dag
Hoe voelt leven met MS?
Multiple Sclerose (MS) treft vooral jonge mensen: 1 op 1.000 Belgen lijden eraan. MS is een chronische aandoening die gepaard gaat met ontstekingen die de zenuwbanen in de hersenen en het ruggenmerg beschadigen.
De symptomen zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, waardoor patiënten niet altijd op begrip kunnen rekenen. Klachten zijn: wazig zicht, krachtsverlies, tintelingen of gevoelloosheid, uitgesproken vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, …
Op 27 mei, Wereld MS-dag, schonk het UZA samen met de MS-liga extra aandacht aan de ziekte met als thema: gelijke toegang voor alle mensen met MS op sociaal, economisch én medisch vlak.
Aan de infostand in de inkomhal konden bezoekers via attributen als een bril met wazige glazen, of handschoenen met een schuursponsje in, zelf even ondervinden hoe het is om te leven met MS.
Zeldzame ziektendag
Zeldzame stofwisselingsziekten in de kijker op 27/02/15
Op 29 februari (en dat is geen toeval) is het Werelddag Zeldzame Ziekten. In het UZA kon iedereen op 27 februari in de inkomhal komen proeven van lekkere hapjes uit het dieet van patiënten met een zeldzame ziekte. Er was ook een infostand van BOKS vzw, de vereniging van kinderen en volwassenen met een zeldzame stofwisselingsziekte. Hun missie: de steun van het publiek krijgen om meer bewustzijn te creëren.
Zeldzame ziekten komen voor bij minder dan 1 op 2.000 mensen.
2 op 3 patiënten moeten levenslang een streng dieet volgen om in leven te blijven. Medicatie of andere therapieën zijn er slechts voor een kleine groep patiënten.
De verpleegkundige van de vroege shift en de collega van de late shift doen samen bij de patiënt de overdracht via de SBAR-methode: zo verloopt de briefing sneller, efficiënter en met meer betrokkenheid van de patiënt. Patiënten maken bij aanvang van de shift meteen kennis met de verpleegkundige die voor hen verantwoordelijk is. De verpleegkundigen bespreken tijdens de overdracht met de patiënt wat er tijdens de volgende shift zal gebeuren: geplande onderzoeken, transfer, ontslag, … Er worden enkel klinische gegevens doorgegeven die belangrijk zijn om de patiënt goed te verzorgen. Deze briefing maakt extra controle van infuuslijnen, drains, wonden, comfort van de patiënt, e.d. mogelijk.
NIPT-test
NIPT-test spoort chromosoomafwijkingen 99% accuraat op
De prenatale niet-invasieve NIPT-test is een succes, de aanvragen blijven stijgen. NIPT detecteert meer dan 99% van de baby’s met het syndroom van Down en dat door een simpele bloedname bij de moeder. Dat is een pak meer dan de 73% bij een klassieke prenatale combinatietest, die slechts een kansberekening is. NIPT is zo accuraat omdat het de DNA-fragmenten van de foetus rechtstreeks onderzoekt. De test wordt het best uitgevoerd rond 12 à 13 weken zwangerschap en kan bij de eigen gynaecoloog gebeuren of in het UZA in het Centrum voor Medische Genetica (CMG).
Meer dan 1.000 baby’s
Sem is de duizendste UZA-baby van 2015
In 2014 telde het UZA nog 971 geboortes. In 2015 werden er in het UZA voor het eerst meer dan 1.000 baby’s in 1 jaar geboren. Sem Van Haegenberg uit Schelle was de duizendste: hij kwam op 22 december 2015 ter wereld.
Het team van de materniteit zette het koppel op kerstavond in de bloemetjes. Zowel papa Steve, mama Melissa als Sem zelf kregen een gezinsabonnement voor de ZOO Antwerpen en Planckendael.
Op 31 december 2015 eindigde de teller op 1078 geboortes.
Op komst: het Elektronisch Patiëntendossier
Eerste aanzet naar EPD
Het UZA ging in 2015 van start met haar traject naar een hoogwaardig Elektronisch Patiëntendossier (EPD), dat een enorme bijdrage zal betekenen voor de efficiënte werking en kwaliteitsborging in het ziekenhuis. Patiëntgegevens zitten momenteel verspreid over 150 toepassingen. Met het EPD kunnen gegevens centraal verzameld worden om processen te optimaliseren. Minder tijd steken in registratie moet resulteren in meer tijd voor de zorg. Daarnaast biedt het de juiste context om de UZA-patiënten zelf partner in hun zorg te laten worden. Door de mogelijkheden van het EPD en een patiëntenportaal kunnen we het zorgtraject starten lang voor de patiënt het ziekenhuis binnenkomt en loopt het door lang na de patiënt het ziekenhuis weer heeft verlaten. Bovendien kunnen de huisarts en andere verwijzers meekijken en participeren aan het zorgtraject van hun patiënt.
De go-live van het nieuwe EPD is voorzien voor eind 2018. Het zal uitgroeien tot dé bedrijfsmotor van het UZA.
Europese rampoefening
UZA neemt deel aan Europese rampoefening
In het kader van een Europese rampoefening werd er in maart 2015 een scenario uitgewerkt waarbij zich een grote overstroming in ons land en in onze buurlanden voordeed. Brandweerkorpsen en hulpverleners uit zeven landen werden ingezet om onder meer de situatie in de Antwerpse haven te simuleren.
Honderden figurantslachtoffers werden van de haven overgebracht naar het UZA, waar ze verzorgd werden. Op de site van het UZA werd ook de evacuatie van het Zorghotel Drie Eiken geoefend. De grootschalige rampoefening verliep zeer goed en leverde een aantal lessen tot verbetering rond multi-actor communicatie op die worden opgevolgd.
Nieuwe UZA kinderwebsite
Ziekenhuisinfo op kindermaat
Kinderen en jongeren vinden info op maat op uza-kinderen.be. De website maakt jonge patiënten op een speelse en heldere manier wegwijs in het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum. Wat moet er mee in de koffer? Wat gebeurt er voor en na een operatie? Wat zijn de speel- en leermogelijkheden?
Via duidelijke informatie in kindertaal worden kinderen voorbereid op hun verblijf in het UZA. Ze kunnen op de site ook een eigen digitale olifantje aanmaken, hét symbool van het Moeder- en kindcentrum. Zo voelen ze zich nooit alleen.
100 edities van magUZA
Zorgmagazine informeert patiënten sinds 1989
In april 2015 verscheen de 100ste editie van magUZA, het informatiemagazine van het UZA. Als sinds de eerste editie in 1989, toen nog ‘UZA-krant’, was het doel om patiënten te informeren over gezondheid en het reilen en zeilen in het ziekenhuis. Doorheen de jaren kwamen heel wat onderwerpen aan bod: van medische thema’s tot de parkeerproblematiek en alle verbouwingen en uitbreidingen.
Vandaag toont magUZA hoe de UZA-medewerkers de best mogelijke zorg proberen te verstrekken. Ook het promoten van een gezonde levensstijl komt volop aan bod.
Triage op spoed: objectief, veilig én klantvriendelijk
Tot voor kort beoordeelden de verpleegkundigen op de dienst spoedgevallen op basis van ervaring wie eerst hulp nodig had. Nu garandeert het nieuwe triagesysteem met 5 kleurcategorieën van dringendheid een optimale doorstroming.
De triage gebeurt in een aparte ruimte voor meer privacy. Het systeem is gebaseerd op het Manchester-triagesysteem, een internationaal toegepaste wetenschappelijke en objectieve methode. Via de infoschermen in de wachtkamer zien de patiënten hoeveel mensen er per kleur zijn aangemeld. Zo kunnen ze beter inschatten wanneer ze aan de beurt zijn, wat het wachten draaglijker maakt.
Met de invoering van het nieuwe fast track-systeem kunnen patiënten met relatief kleine problemen zoals een verstuikte enkel, een kleine wonde of een gebroken been op kortere tijd behandeld worden: zo kunnen ze sneller naar huis.
In een grote en complexe organisatie als een ziekenhuis is er een systeem nodig dat de kwaliteit bewaakt en verbetert. JCI is zo’n systeem. Onafhankelijke JCI-waarnemers namen het UZA gedurende een ganse week onder de loep en deden aanbevelingen om het ziekenhuis nog veiliger en kwaliteitsvoller te maken. Deze aanbevelingen opvolgen is een belangrijke taak voor iedereen voor de komende jaren.
Het grootste compliment van de auditoren was dat ze in het UZA zelf graag patiënt wilden zijn. Maar: het behalen van het JCI-label is geen eindpunt, het streven naar kwaliteit is een work-in-progress. Het doel is het behaalde kwaliteitsniveau behouden én het naar een nog hoger niveau tillen. De inzichten en data die we doorheen het traject verzameld hebben, zijn belangrijke handvaten om samen met alle medewerkers het kwaliteitsstreven elke dag opnieuw te vertalen naar een cultuur. Een kwaliteitscultuur die gedragen wordt door iedereen en in alle geledingen van de organisatie.
Lean: realisaties 2015
Nieuwe leantrajecten 2015
Lean werken staat voor minder verspilling, meer efficiëntie en meer kwaliteit via een teamgerichte benadering. Bestaande processen worden objectief geëvalueerd en projectmatig worden afdelingsprestaties verbeterd. Waar nodig worden ze weer vanaf 0 opgebouwd om ze te optimaliseren. UZALean startte in 2010. Bij aanvang focuste het vooral op de verpleegafdelingen, in 2013 volgde het operatiekwartier en in de periode 2014-2015 kwam de polikliniek er bij. Intussen passen er almaar meer diensten, afdelingen en medewerkers de Lean-principes toe. Het UZALean-team werkt ondersteunend, maar de trekkers en eigenaars van de verbeteringstrajecten zijn de medewerkers!
Welke Lean-projecten waren er in 2015? Een overzicht:
Polikliniek
Oogheelkunde
Cardiologie
Pediatrie
Spoedgevallen
Opname en onthaal
ICT
Apotheek
Nieuwe (opgestarte) projecten binnen bestaande trajecten 2015
Algemeen
UZALean forum: We organiseerden verschillende inspiratiesessies voor UZA-medewerkers waar collega’s hun eigen verhalen over hun lean-ervaring konden brengen.
Uitwerking thesissen of masterproeven over lean werken in een ziekenhuis:
‘The impact of lean on the problem-solving behaviour of nurses’ (UGent, student: Simon Van Beveren)
Lean verbeterresultaten in een ziekenhuiscontext, ‘Te veel op te korte tijd?’. (KULeuven, student: Lisa Timmers)
‘Struikelblokken en succesfactoren bij het implementeren en uitvoeren van lean in ziekenhuizen (vanuit het perspectief van het uitvoerend personeel).’ (Ugent, Student: Sophie Tolet)
Analyse werking van de consultatieafdelingen: Dit heeft geleid tot het poli 2020-programma. Eind 2015 is aansluitend de stuurgroep Poli 2020 opgericht die in kader van de verbouwingen binnen het UZA het traject van de patiënt zal optimaliseren.
Doelstellingen opstellen tijdens de reeds ingevoerde visit pyramides.
UZALean OK:
Er is op het OK een Crew resource management training ingevoerd in het kader van patiëntveiligheid en multidisciplinair samenwerken. Het is een project in samenwerking met UAntwerpen en Karel-de-Grote Hogeschool om de teamwerking in het operatiekwartier te verbeteren aan de hand van een methodiek uit de luchtvaart die inmiddels zijn ingang vindt in de gezondheidszorg.
Productive Ward:
Implementatie CAUTI bundel bij de Nurse sensitive clinical outcomes. Er zijn actieplannen voor verbeteringstrajecten geformuleerd.
Opstart van het project ‘lokalisatie van dwaalpatiënten’.
Polikliniek:
De uitwerking van een digitaal patiëntenoverzicht in de polikliniek werd opgestart. Hiermee wordt het traject van de patiënt gedigitaliseerd zodat het door alle zorgverleners kan gevolgd worden.
Lancering www.zorgkwaliteit.be
Website over zorgkwaliteit in Vlaamse ziekenhuizen
Op dit moment geeft de site gegevens over patiënttevredenheid, borstkanker, de ziekenhuiswebsite, handhygiëne, medicatievoorschriften en safe surgery. In de toekomst worden er nog meer resultaten beschikbaar gesteld. Bezoekers kunnen de resultaten per ziekenhuis bekijken of de resultaten vergelijken tussen 3 ziekenhuizen.
Ook op uza.be staan deze kwaliteitsindicatoren. Voor bepaalde indicatoren publiceert de UZA-website meer resultaten en een uitgebreidere toelichting.
Het UZA vindt het belangrijk om patiënten in alle transparantie te informeren over de zorgkwaliteit.
Samenwerking
Samenwerken en expertise bundelen
AZ Heilige Familie vervoegde de samenwerking tussen UZA en AZ Monica. Het groeperen van expertise en middelen heeft veel voordelen. Ook voor de patiënt en de zorgverlener in opleiding. Door de oprichting van het Instituut voor Ziekenhuisspecialisten in Opleiding (IZO) staan we samen met onze partners in voor de kwaliteit van de opleiding aan de zorgverleners van de toekomst en breiden we samen de bestaande opleidingsnetwerken uit.
Daarnaast gingen we ook een belangrijke samenwerking aan rond e-Health, een initiatief dat in 2016 verder vleugels zal krijgen.
UZA is mede-oprichter van BlueHealth Antwerp
Instituut voor Ziekenhuisspecialisten in Opleiding
UZA, AZ Monica en AZ Heilige Familie sluiten samenwerkingsverband
UZA is mede-oprichter van Bluehealth Antwerp
Opleidingsnetwerken
UZA, AZ Monica en AZ Heilige Familie sluiten samenwerkingsverband
Hier komt de kaart
Medewerkers
Betrokken medewerkers zorgen voor meer kwaliteit
Voor de 10de maal op rij werd het UZA Top Employer, het jaar waarin we ook onze JCI-accreditatie in de wacht sleepten. Kwaliteit van het personeelsbeleid gaat zo hand in hand met kwaliteit en veiligheid in patiëntenzorg. We danken al onze medewerkers voor hun enthousiasme, hun inzet en engagement. Hildegard Hermans, personeelsdirecteur.
Warning: include(): Filename cannot be empty in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/blocks/default.php on line 47
Warning: include(): Failed opening '' for inclusion (include_path='.') in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/blocks/default.php on line 47
Warning: include(): Filename cannot be empty in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/blocks/default.php on line 50
Warning: include(): Failed opening '' for inclusion (include_path='.') in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/blocks/default.php on line 50
Resultaten 2015
Een positief resultaat
Warning: include(): Filename cannot be empty in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/blocks/default.php on line 47
Warning: include(): Failed opening '' for inclusion (include_path='.') in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/blocks/default.php on line 47
Warning: include(): Filename cannot be empty in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/blocks/default.php on line 50
Warning: include(): Failed opening '' for inclusion (include_path='.') in /data/sites/web/jaarverslaguzabe/subsites/jaarverslag2014.uza.be/wp-content/themes/jaarverslag-uza/includes/blocks/default.php on line 50
Terug naar resultaten
Dit wetenschappelijk overzicht schetst de activiteiten van het werkjaar 2015. Het UZA blijft inzetten op innovatie en samenwerking om patiënten zo goed mogelijke vooruitzichten te bieden. Lees hier meer over innovatieve immuuntherapie en andere ontwikkelingen.
Dit wetenschappelijk overzicht schetst de activiteiten van het werkjaar 2015. Het UZA blijft inzetten op innovatie en samenwerking om patiënten zo goed mogelijke vooruitzichten te bieden. Lees hier meer over innovatieve immuuntherapie en andere ontwikkelingen.
Onderzoek en innovatie
Kwaliteit centraal
‘Kwaliteit’ is de basiswaarde die het wetenschappelijk onderzoek van het UZA in 2015 het best karakteriseerde. Het behalen van het JCI-label betekent dat het UZA continu werkt aan kwaliteitsvolle en veilige zorg voor elke patiënt, ook voor de “studie” patiënt.
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
CMI – verrijkingsprojecten biobanking
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Oudervereniging Dravet Nederland-België
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
FWO – fundamenteel klinisch mandaat
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
IWT-Strategisch basisonderzoek
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
IWT-Toegepast Biomedisch Onderzoek met een primair maatschappelijke finaliteit
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
De Leeuw Marc – forensische geneeskunde
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Ogunjimi Benson – neonatologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Van Craenenbroeck Amaryllis – nefrologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Den Hengst Willem – abdominale, kinder- en plastische heelkunde + hepatobiliaire, transplantatie en endocriene heelkunde
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Sabato Vito – immunologie, allergologie en reumatologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Mertens Griet – NKO
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Van Ierssel Sabrina – algemeen inwendige
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Verrijken An – endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Vorlat Ann – cardiologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Anguille Sébastien – hematologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Vanhees Matthias – orthopedie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Breebaart Margaretha – anesthesie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Prof. de Neubourg is nieuw diensthoofd fertiliteit
Prof. Franque boost speerpunten van gastro-enterologie en hepatologie
Prof. De Wachter heeft ambitieuze plannen op urologie
Nieuwe gezichten aan het hoofd van de dienst administratie en financiën
Het Innovatiefonds
State-of-the-art biobank
Veelbelovend onderzoek naar aderverkalking bij obese kinderen
Succesvolle pilootstudie rond alternatief voor statines
UZA springt op hypoxiekar
Innovatieve immuuntherapie aanmaken
UZA herneemt longtransplantaties
UZA verwijdert rectumtumoren via innovatieve techniek
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
Betere cijfers dankzij overkoepelende studie zwangerschapsdiabetes
381 resistente enterokokkenstalen in Vlaanderen
Hepatitis C: snel screenen voorkomt erger
Doctoraatsonderzoeken naar obesitas
Cardiochirurgie: 10 jaar kunstharten in UZA
Nieuwe behandelingen voor slaapapneu
Optimex: Europees onderzoek naar beweging tegen hartfalen
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
CMI – verrijkingsprojecten biobanking
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Oudervereniging Dravet Nederland-België
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
FWO – fundamenteel klinisch mandaat
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
IWT-Strategisch basisonderzoek
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
IWT-Toegepast Biomedisch Onderzoek met een primair maatschappelijke finaliteit
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Ogunjimi Benson – neonatologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Van Craenenbroeck Amaryllis – nefrologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Den Hengst Willem – abdominale, kinder- en plastische heelkunde + hepatobiliaire, transplantatie en endocriene heelkunde
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Sabato Vito – immunologie, allergologie en reumatologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Mertens Griet – NKO
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Van Ierssel Sabrina – algemeen inwendige
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Verrijken An – endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Vorlat Ann – cardiologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Anguille Sébastien – hematologie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Vanhees Matthias – orthopedie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Breebaart Margaretha – anesthesie
Primeur: blaasverwijdering via robotchirurgie
In december 2015 verwijderde dr. Karen Fransis in het UZA voor het eerst een blaas via robotchirurgie: in plaats van de buik open te maken, worden er slechts enkele sneetjes van 8 mm gemaakt voor het robotinstrumentarium. Dit heeft voor de patiënt heel wat voordelen: een sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies.
De techniek biedt vermoedelijk ook betere resultaten bij het voorkomen van urineverlies en impotentie. Het UZA is het eerste ziekenhuis in Antwerpen dat deze vorm van blaasverwijdering toepast en het 4de in België. Om de techniek te leren, volgde dr. Fransis een intensieve training aan het Karolinska Instituut in Stockholm.